Засідання вченої ради

25 березня 2022 року в ЛНУ імені Тараса Шевченка у дистанційному форматі в режимі відеоконференцзв’язку відбулося засідання вченої ради університету.

На порядку денному було розглянуто такі питання:

  • про діяльність університету в умовах воєнного стану;
  • про присвоєння вчених звань;
  • різне.

Заслухавши й обговоривши доповідь ректора університету, вчена рада відзначає, що з 24.02.2022 року, дати початку війни Росії проти України, діяльність Університету було переведено в особливий режим функціювання та загальної мобілізації для збереження життя колективу, забезпечення державних гарантій, відновлення освітньої та інших напрямів діяльності, сприяння діяльності органам влади та ЗСУ, організації волонтерства, інформаційного спротиву ворогу, наближення Перемоги та ін.

Маючи досвід відновлення в умовах зовнішньої агресії та переміщення 2014 року, університет швидко зреагував на нові виклики і, минаючи стадії виживання й відновлення, мобілізувався та продовжив свою діяльність у дистанційному режимі.

Станом на сьогодні виокремлено 5 напрямів діяльності університету, завдяки яким в умовах воєнного стану він чітко виявив суб’єктність у вітчизняному та міжнародному освітньо-науковому просторі: оборонно-захисну, організаційно-управлінську, освітню (навчальну), міжнародну, інформаційно-безпекову.

Відповідно до Законів України, листів Міністерства освіти і науки України та відповідних наказів ректора в університеті було організовано охорону життя і безпеки викладачів, студентів, співробітників, місцевого населення, центр управління Університетом було тимчасово переведено у м. Полтава з метою його збереження, організації безперервного освітнього процесу в дистанційній або в будь-якій іншій формі; забезпечення державних гарантій викладачам, студентам, співробітникам на заробітну плату, академічну та соціальну стипендію.

Університет з 11.03.2022 року одним з перших в Україні відновив після вимушених канікул освітню діяльність у змішаній формі (очній, дистанційній).

З перших днів війни ректорат та відділ міжнародних зв’язків розгорнув активну діяльність щодо припинення відносин та співпраці університету з російськими та білоруськими освітніми й науковими установами та організаціями внаслідок військової агресії РФ проти України 2014 року та війни 2022 року; підготовки звернення від переміщених ЗВО України та приєднання до звернення від ЗВО України щодо припинення членства російських університетів та наукових установ у міжнародних організаціях, а також всіх видів співпраці з російськими освітніми і науковими установами та організаціями, поки не буде зупинена війна та геноцид проти українського народу, а Російська Федерація не буде покарана за злочин проти України та цивілізованого світу; оповіщення міжнародних партнерів університету (понад 60 адресантів, зокрема ЄС, ПРООН, USAID та ін.) про стан Університету та його втрати внаслідок війни, а також наміри продовжити співпрацю.

Зміст інформаційно-безпекової діяльності університету спрямований на протидію інформаційним та іншим загрозам, відновлення всіх напрямів діяльності з метою захисту корпоративних інтересів, збереження інформаційних баз, штату працівників, контингенту студентів тощо.

Рішенням вченої ради двом науково-педагогічним працівникам університету було присвоєно вчені звання – професора кафедри романо-германської фіології та професора кафедри кафедри історії України.

Серед різного було створено робочі комісії у складі вченої ради університету, рекомендовано до друку наукові і навчально-методичні праці, скориговано тему дисертації на здобуття наукового ступеня доктора наук, затверджено тему дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії, надано академічну відпустку, атестовано наукову роботу науковця, який одержує державну стипендію.