Зустріч з американським військовим кореспондентом Кітом Річбургом

29 березня 2022 року на платформі Zoom викладачі та студенти кафедри журналістики та видавничої справи взяли участь у тренінгу з безпеки інформаційної діяльності, який провів для українських журналістів кореспондент газети «The Washington Post», директор Центру журналістики і медіа Гонконгського університету Кіт Річбург.

Війна Росії проти України неабияк турбує Кіта Річбурга, який активно спостерігає за подіями в нашій державі, починаючи ще з 2014 року, відвідуючи мало не щороку Донбас Медіа Форуми. Доносити достовірну інформацію, дотримуючись фізичної та цифрової безпеки під час воєнного стану є головною складовою/місією журналіста. Проте, на думку цього журналіста, в умовах війни – «швидкість є ворогом журналізму». Перш ніж опубліковувати інформацію, потрібно вивірити факти, бути впевненим у достовірності джерела, підтверджувати/підживлювати новину іншими фактами, перевіряти її на фейк, використовуючи європейський досвід. У подальшій розмові пан Кіт дав чітко зрозуміти, що фейкові новини, які розповсюджуються російськими ЗМІ, дезінформують суспільство.  Наприклад, замість реальних фотографій Маріуполя, росіяни показували фотографії вщент зруйнованого Грозного, яким близько 27 років, списуючи відповідальність на ЗСУ. В інтернеті також були поширені фотографії добровольців з РФ, які були відзняті 3 роки тому та фото пораненої дитини, яка, як з’ясували фактчекери, була зроблена в Сирії. Окреме місце було приділено журналістському наративу та особистій безпеці журналістів.

Наприкінці всі учасники тренінгу мали змогу поставити запитання, на які Кіт Річбург компетентно, із зверненням до власного досвіду давав відповіді.

За інформацією кафедри журналістики та видавничої справи